Sådan beskytter du dine nyhedsbreve mod bot-tilmeldinger

Selvom udfordringen med bot-tilmeldinger til nyhedsbreve ikke er ny, giver den stigende tendens alligevel anledning til bekymring. Det kan nemlig have en negativ påvirkning på, hvordan dine kunder oplever dit mailflow. I denne artikel dykker vi ned i, hvad det kan betyde for dig, og hvad du kan gøre for at komme de uønskede bot-tilmeldinger til livs.

 

Hvorfor sker det?

Når vi i løbet af 2025 oplever en markant forøgelse i antallet af bots, der tilmelder sig nyhedsbreve, peger det uundgåeligt tilbage på udviklingen af AI og det stigende behov for data, som de såkaldte bots forsøger at høste. Det er en tendens, vi oplever både blandt vores kunder og i markedet generelt. Faktisk viser en undersøgelse fra imperva, at allerede i 2023 udgjorde “bad bots” 32 % af al trafik. 

Hvorfor bør du begrænse det?

Selvom det måske kan virke harmløst med bots i dine kontaktlister, kan det føre til en række problemer, som du helst vil undgå, når du sender dine nyhedsbreve ud: 

  • Misvisende åbnings- og klikrater 
  • Dårligere leveringsrate 
  • Øget risiko for at sende til falske mailadresser eller spam-fælder

 

Klik på billedet for at se i fuld størrelse 

Hvad kan du selv gøre?

Der findes heldigvis en række simple tiltag, som du kan gøre, for bedre at beskytte dine nyhedsbreve mod bot-tilmeldinger.

Honeypot-felt 

Et honeypot-felt er et skjult felt i din tilmeldingsformular. Feltet er synligt for bots, men ikke for den almindelige bruger. Da bots som udgangspunkt ofte vil forsøge at udfylde feltet, kan man med god sandsynlighed afvise tilmeldingen, hvis en bot er gået i honningkrukken, så at sige. 
I den optimale opsætning tjekkes feltet ved integrationen mellem formular og marketing automation-platform (MA-platform). Er feltet udfyldt, kan man automatisere en proces, hvor profilen enten ikke oprettes, eller hvor data sendes videre til identificering af bots, og herefter eventuel sletning. 

Hvor ligetil det er at implementere et honeypot-felt, afhænger af det system, der bruges på websitet. I de fleste webformularer, der er bygget i CMS, er det let tilgængeligt. Bruger man “embeddede formularer” fra sin MA-platform, kan det kræve en mere kompleks løsning.  

 

CAPTCHA 

CAPTCHA kan være en stærk første barriere mod bot-tilmeldinger. Løsningen beskytter din database mod uhensigtsmæssig data.  Selvom det potentielt kan føre til et større frafald, er det oftest en løsning, der er værd at implementere.
Der findes forskellige CAPTCHA-løsninger, bl.a. Googles reCAPTCHA, Cloudfare Turnstile CAPTCHA eller hCAPTCHA

En løsning med CAPTCHA, kan opleves som mere besværlig for brugeren, som skal igennem flere klik. På mobil kan det desuden fungere mindre optimalt, hvis løsningen indebærer, at brugeren skal vælge billeder. 

 

Double opt-in

En double opt-in er en opsætning, hvor en bruger skal bekræfte sin tilmelding til et nyhedsbrev. Brugeren modtager altså en e-mail, hvori tilmeldingen bekræftes endeligt. På den måde sikrer du dig i højere grad, at der er tale om reelle bruger-tilmeldinger. En double opt-in tilgodeser således både GDPR og datakvalitet. Hvis din konverteringsrate er lav for tilmeldingsbekræftelsen, kan du med fordel justere e-mailens timing, indhold og design. 

En analyse fra GetResponse viser, at abonnementsraten ved single opt-in-formularer er på 1,28%, mens den ved double opt-in-formulerer er på 0,33%, hvilket indikerer, at en opsætning med double opt-in kan resultere i færre tilmeldinger.  

 

 

Vores anbefaling 

For at sikre, at du er bedst muligt beskyttet mod bot-tilmeldinger, anbefaler vi, at du gennemgår dine kontaktlister, nuværende formularer og tilmelding-flows. Det kan være en god idé at gøre det til en vane jævnligt at rydde op i dine lister for at fjerne inaktive eller mistænkelige kontakter. Du bør også altid holde øje med, om der er en usædvanlig vækst i din kontaktliste - eksempelvis mange tilmeldinger fra den samme IP-adresse eller det samme domæne. 

Løsninger med CAPTCHA og double opt-in kan risikere at udfordre både tilmeldingsraten og brugeroplevelsen. Derfor er det altid nødvendigt at balancere sikkerhed og kvalitet med konvertering. Vores råd er, at det kan være en god idé, at starte med honeypot-løsningen og dernæst supplere med CAPTCHA og double opt-in, hvor det er nødvendigt.

 

Skal vi hjælpe med at vækste din digitale forretning?