Vinterferie – hvad sker der med forbruget?

Vinterferien nærmer sig – mere i Danmark end i de øvrige nordiske lande. Det kan have betydning for både budskaber og kampagner. Forbruget ændrer sig, og der er geografiske forskelle, alt efter hvornår ferien er placeret.

Hvad sker der med forbruget?

I Danmark har 463.000 familier vinterferie, og mange rejser ud eller tager på mindre ophold i Danmark. Danmarks statistik viser, at rejser, biografer og andre indendørsoplevelser peaker.

Forbruget online i Danmark falder typisk for de regioner, der har ferie. Det vil sige, at bevægelsen er ujævn. Data viser, at omsætning i 2022 mellem uge 6 (begyndelsen af måneden) og uge 7 er faldende, og at faldet er 50% større for de regioner, der holder ferie. I uge 8 gentager mønsteret sig, så det er salget i Region Hovedstaden og Nordjylland, der nu har ferie, der ser et fald i forhold til de regioner, der er tilbage fra ferie.

Det kan derfor være en fordel at fokusere ekstra på Region Hovedstaden og Nordjylland i uge 7, imens du bør lægge dit fokus på alle andre regioner i uge 8. Det vil alt andet lige give det bedste resultat.

 

Hvordan kan du bruge den viden?

  1. Kig på om det samme mønster gør sig gældende for dine kunder – eller få din rådgiver til at hjælpe med at analysere dine data.
  2. Målret og fokuser dine kampagner inden ferien – og hvis muligt differentier dine kampagner geografisk.
  3. I Norge og Sverige kan man overveje at gøre det samme, men med fokus på at slippe foden lidt fra speederen i de uger, hvor de største og mest folkerige områder holder ferie; Sverige uge 7-9 og Norge uge 8.

Vi har samlet perioder for, hvornår vinterferien afholdes i Danmark, Norge og Sverige nedenfor for at give dig et overblik.

Hvornår holdes der vinterferie? 

Danmark - Vinterferie

Uge 7: Midt- og Sønderjylland + Sjælland og øerne

Uge 8: Nordjylland og Hovedstadsområdet

 

Sverige - Sportlov

Uge 7: Göteborg, Kungsbacka, Västra Götaland, Jönköpings län, Ydre.

Uge 8: Uppsala län, Skåne län, Södermanlands län (undt. Gnesta), Östergötlands län (undt. Ydre), Örebro län, Hallands län, Blekinge län, Kalmar län, Kronobergs län.

Uge 9: Stockholms län, Dalarnas län, Gästrikland, sydlige Hälsingland, Västmanlands län, Värmlands län, Gnesta, Älvkarleby.

Uge 10: Västerbotten, Norrbotten, nordlige Hälsingland, Västernorrlands län, Jämtlands län, Idre.

 

Norge - Vinterferie

Uge 8: Oslo, Agder, Finnmark, Hedmark, Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag, Vestfold og Telemark, Akershus, Østfold samt Odda og Voss Kommune.

Uge 9: Buskerud, Hordaland, Oppland og Rogaland

Uge 10: Finnmark, Troms.

Skal vi hjælpe med at vækste din digitale forretning?